My first Gimbab 김밥 and So GalBi 소 갈비

Hello,

i want to share with you two recipes for Gimbab and that i found in youtube.com. Thank you Aeri for your videos, they are very helpful.

Here is the link to her youtube channel for those of you that want to give it a try, i must say both dishes are delicious!

http://www.youtube.com/user/aeriskitchen

and here is a photo of my Gimbab

The photo of my So Galbi did not look too good so i just will not upload any. I must say that i changed the recipe a little bit because we don’t have pickled radish in Bulgaria, so i did not use it, but it was ok without it too.

For the exact recipes you can look Aeris channel and for those of you that do not know english for my bulgarian readers i will give you the translation here:

 

Gimbab

10 sheets dried seaweed
5 crap sticks
10 pieces ham
1 seedless cucumber
10 pieces pickled radish
5 eggs
7-8 bowls of cooked rice

for the rice:
1 tsp salt
1 1/2 tbsp sesame oil
1 1/2 tbsp olive oil
1/2 tbsp sesame seeds

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

– краставицата се нарязва на дълги ивици, след това се посолява и оставя да престои 5 мин, след 5те мин промийте краставицата подсушете я
– нарежете киселите репички по същия начин като краставицата
-нарежете шунката като краставицата
-нарежете рачените пръчици също на дължина
-разбийте яйцата с 5 щипки сол и направете “палачинки от тях”
– нарежете палачинките на продълговати парченца като останалите продукти

-към сварения ориз прибавете 1 1/2 с.л сезамово олио, 1 1/2 с.л. зехтин, 1 ч.л сол и 1/2 с.л сезамови зрънца
-разбъркайте леко, така че ориза ви да остане цял, покрийте ориза за да не изсъхне

– поставете листата на водораслите в/у килимчето с лъскавата част  отдолу
– разположете ориза в/у 2/3 от листа
– поставете пръчица репичка, рак, краставица, шунка и яйце върху ориза
– завийте листа водорасло с плънката стегнато, поставете малко ориз на единия край и с помощта на розозката завийте ролото
– стиснете по продължението на загирнатата рогозка за да  може ролото да се оплътни
– извадете ролцето от рогозката и го покрийте с малко сезамово олио
– нарежете кимбапа в малки колелца

So Galbi (говежди ребърца (може и свински) на скара (пържени) за 3 порции)

Съставки:

10 бр ( 1kg) ребърца: говежди (може и свински)
1 бр азиатска круша
1/2 лук

Сос
1/2 чаша соев сос
2. с.л вино за готвене (бяло вино)
1 1/2 с.л. млян чесън
1 ч.л. смлян джинджифил
1 1/2 с.л захар
1-1 1/2 с.л мед
1 с.л сусамово олио
1/4 ч.л черен пипер
3 с.л ситно нарязан зелен лук

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

– месото се откисва от кръвта за около 3 часа
– крушата и 1/2 лук се пасират
– сместа се слага върху месото, то се омесва добре в нея и се оставя да престои за един час (така става по леко на вкус)
– в дълбок съд се смесват съставките за соса, докато меда и захарта се разтворят
– след един час соса се смесва с ребърцата, съда се покрива с фолио и се маринира за един ден в хладилника, като 1-2 пъти ребърцата се обръщат
– на следващия ден ребърцата се пържат в тигат без олио с добавка на  сос докато се изпекат

Good appetite and Enjoy!

 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.